otrdiena, 2019. gada 29. janvāris

Mormišku pasaulē (3. daļa)


Ļoti svarīgi ir zināt kā spēlē šī vai tā mormiška, tā kādā no vasaras dienām devos uz ūdenskrātuvi, izraudzījos vietu, kur dziļums ir tikai 40 – 50 cm un izmēģināju dažādu svara un formas mormiškas, lai zinātu viņu spēli. Dažus novērojumus mēģināšu aprakstīt un par tiem pastāstīt sīkāk.


Saspiesta mormiška no abām pusēm ne tikai saceļ augšā dūņas, bet arī it kā izkliedē to un ideāli spēlē grunts tuvumā.

 Pilienveidīgās un skrotis atsitoties pret gultni saceļ dūņu mākonīti. Protams, ka raudām, asariem un citām zivīm grūti noturēties, lai nenogaršotu “traucētāju”.

Pilnīgi plakana mormiška pēc savas formas vairāk atgādina nelielu žibulīti. Parasti turot to vertikāli, ūdenī mormiškas nobīde ir 5 – 10 cm. Šādas planējošās mormiškas iekārdina asarus, it sevišķi lielos.

Par klasisko gribētos nosaukt arī mormiškas, kas pēc savas formas atgādina “skudriņas”. Spēles laikā “skudriņas” horizontālā plaknē pagriežas gan pa labi, gan pa kreisi. Labus panākumus var gūt, ar lēnas šūpojošas kustības palīdzību.

Smagās muciņveida mormiškas, tikko tās ir nolaistas uz gultnes, tā mormiška “ierokas” dūņās. Mīkstie sardziņi praktiski nesignalizē par zivju pieskārieniem, tāpēc ieteicams lietot pēc iespējas cietāku sardziņu. Ielaistas ūdenī, šīs mormiškas atrodas zem āliņģa. Šīs mormiškas ir efektīvas, ja tās tiek šūpotas no vienas āliņģa malas uz otru.

Kaut ko līdzīgu varētu teikt arī par lielajām trīsžuburu mormiškām, bet par tām ir atsevišķa saruna.



Konusveida mormiškas ar pašu mazāko āķīti, nolaistas uz gultnes, kaut nedaudz piepaceļot to, mormiška paceļ līdzi nelielu dūņu mākonīti, kas pievērš zivju uzmanību. Ir ziemas maķšķernieki, kas šo mormišku izmanto kombinācijā ar mazo pludiņu.

Pēdējos gados lielu popularitāti ir iemantojušas sānpeldes, bet ne vienmēr tās iespējams iegādāties veikalos vai pašam izskalot, tādēļ makšķernieki izmanto mormiškas kurām ir sānpeldes forma. Apakšējā daļa šīm mormiškām ir nelīdzena, savukārt augšējā daļā tās ir ideāli taisnas. Lēni kustinot mazmakšķerīti, mormiška patiesi pēc savas spēles atgādina mazo ūdens vēzīti, bet, ja mormiška ir apstrādāta ar krabju eļļu, tas asariem “uzdzen” apetīti.

“Piliens” un “skrotis”, zivis šīs mormiškas jūt vismazāk, taču viņas ir neaizstājamas pilnīgas bezcopes laikā.
Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...