piektdiena, 2019. gada 8. februāris

Pavisam īss ieskats zivju dzīvē (1. daļa)

Es jūtos kā zivs ūdenī cik bieži mēs esam dzirdējuši sakām šo teicienu, kad cilvēki vēlas teikt, ka jūtas brīvi un labi. Bet mēs nemaz nevaram iedomāties, kāda tad patiesībā ir dzīve zem ūdens. Ja jūs kaut reizi esat mēģinājuši pārvietoties zem ūdens, tad droši vien sajutāt, ka kustības ūdenī ir tādas kā palēninātas, kā sapnī jeb kā palēninātā kinofilmā. Kustēties zem ūdens ir daudzreiz grūtāk nekā uz sauszemes. Tas ir ūdens lielā blīvuma dēļ. Kustēties gaisā ir daudz vieglāk, tā kā vides pretestība ir daudz mazāka. No otras puses jūs, protams, esat pievērsuši uzmanību, ka ūdenī jūsu ķermenis liekas daudz vieglāks, nekā uz zemes. 

Un vēl viena ūdens īpatnība ir tā, ka gaiss sasilst daudz ātrāk nekā ūdens. Toties atdziest arī daudz ātrāk nekā ūdens. Ja siltā pavasara dienā jūs iesiet peldēties, tad ūdens ezerā vai jūrā būs diezgan auksts. Bet rudenī – ūdens temperatūra būs daudz patīkamāka, lai varētu peldēties, toties gaisa temperatūra ir krietni vēsāka un nepatīkamāka.
Zemūdens iemītnieki ir daudz labāk aizsargāti no ātras temperatūras maiņas, nekā sauszemes iemītnieki.
turpinājums sekos

1 komentārs:

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...