sestdiena, 2019. gada 9. februāris

Pavisam īss ieskats zivju dzīvē (2. daļa)

Jau miljons gadu.

Kā zivis varēja pielāgoties zemūdens dzīves apstākļiem? Viņas mīt uz zemes jau ļoti sen, tā kā pielāgoties un attīstīties tām bija daudz laika. Pirmās zivis parādījušās gandrīz 400 miljonu gadu atpakaļ. Mugurkaulnieki vēl tikai sākuši apdzīvot sauszemi, bet jūrās, upēs un ezeros jau daudzus tūkstošus gadus dzīvojušas zivis. 

Tagad var saskaitīt ap 25 000 zivju veidu – tas ir tikpat daudz, cik visu veidu amfībijas, rāpuļi, putni un zīdītāji kopā ņemot.
Uz mūsu planētas nav nevienas ūdenskrātuves, kur nedzīvotu kaut viena zivju suga. Mēs atradīsim zivis gan karstajos Āfrikas ūdeņos, kur temperatūra ir augstāka par +50°, gan polārajos reģionos, kur ūdens temperatūra noslīd līdz sasalšanas punktam. Zivis var atrast arī 11 000 metru dziļajās Klusā okeāna dzīlēs.
Zivju daudzveidība ne visos zemeslodes reģionos ir vienāda. Āfrikā, piemēram, var saskaitīt aptuveni 1500 savvaļas zivju sugas, bet Eiropā tikai ap 200. 
turpinājums sekos


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...