ceturtdiena, 2020. gada 16. aprīlis

Čempions makšķerē samus



1997. gada novembrī Govards Meddoks noķēra samu, kura svars bija 7,3 kg. Tas ir Lielbritānijas rekords. 20 gadu garumā viņš pilnveidoja savu meistarību, šajā laikā noķerot simtiem samu, kuru svars ir bijis no 1,5 – 3 kg.  Viņš mainīja ķeršanas taktiku un ēsmas, protams balstoties uz savu lielo pieredzi. 
Foto Copeslietas.lv
Šajā dienā viņi makšķerēja divatā ar savu patstāvīgo copes kompanjonu. Kompanjons makšķerēja karpas uz frikadelēm savā sulā un piedāvāja savu ēsmu arī Meddokam, lai tas pamēģina arī pievilināt kādu samu. Pateicoties šai ēsmai Meddoks ir iegājis Anglijas makšķerēšanas vēsturē.
Frikadelīti sadala uz pusēm un šīs pusītes, tad arī liekas uz āķa. Uz viena āķa tiek uzspraustas četras pusītes no divām frikadelītēm. Uz āķa jāliek tās ļoti uzmanīgi, lai nesalūztu. Tālāk stāsta pats Meddoks: ”Es ievēroju, ka makšķernieki gaļas gabaliņus sagriež, bet jo lielāka ēsma, jo lielākas iespējas, ka pieteiksies tieši lielās zivis. Es izmantoju frikadelītes, kuras piesaista tieši lielās zivis, droši vien zivis piesaista to apaļā forma. Es frikadeles tieši izņemot tās no konservu kārbas. Protam no 4 pusītēm iznāk liela ēsma, bet pieteiksies jau arī tikai lielās zivi. Atsvaram jābūt pavisam nelielam vai arī nav vajadzīgs nemaz, ļaujot lai straume pati kustina ēsmu.
Sami ir jāķer straujās vietās. Parasti pa dienu es nosoļoju apmēram 3 km. Katrā straujtecē iemetu ēsmu divas – trīs reizes uz 10 min. ne ilgāk. Ja zivis šeit ir tad arī pēc pirmā vai otrā iemetiena tā izrādīs interesi par manis piedāvāto ēsmu. Iebarojamo ēsmu vispār neizmantoju. 
Iznāk, ka samam, kurš barojas straumē ir 2 – 3 sekundes laika, lai saķertu ēsmu, bet uz tās iepazīšanu tam laika neatliek. Tikko sams saķers ēsmu, aukla nostiepjas un uzreiz ir jāpiecērt. Vienas dienas makšķerēšanas laikā ir nepieciešamas vismaz 4 bundžiņas ar frikadelēm. 
Jāmet ir straujtecē, lai straume, ēsmu nestu uz seklumu. Divas trīs reizes iemeti un var doties uz jaunu vietu. Visas ēsmas izvēlos ņemot vērā straumes stiprumu, jo tieši sēkļos arī tie barojas”.
Kā īsts sava hobija cienītājs, Meddoks izmanto tikai kvalitatīvu aprīkojumu: kāts Shimano Aero Quiver ar spoli, Maxima aukla
Jāatzīmē, ka Govards Meddoks nekad svina atsvaru nestiprina tieši uz auklas, vispirms viņš uz tās uzvelk tievu kaprona caurulīti un tikai tad stiprina atsvaru.  Rekordsams bija 83 сm garš, bet tā apkārtmērs bija 48 сm. Pēc izmērīšanas un fotografēšanās tas tika atlaists atkaļ upē.
p.s. Latvijas lielākais sams ir izvilkts pagājušā gadsimta 2010. gadā, kad Daugava dāvāja 84.7 kg smagu ūsaini, tostarp Austrijā lielākais sams svēris 65 kg, Polijas rekords 63, bet Vācijas lielākais noķertais ūsaiņa svars ir 73 kg. Savukārt Krievija, kas ir slavena ar iespaidīgiem samiem dāvājusi makšķerniekiem 104 kg smagu ūsaini. Ir ziņas, ka zvejnieku tīklos ir vēl lielāki eksemplāri, piemēram Kubaņas upē ir izvilkts 2,5 m garš un 140 kg smags eksemplārs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...