trešdiena, 2020. gada 17. jūnijs

Mīti un realitāte par gailīšiem

Bieži vien jūs varat dzirdēt un pat redzēt dažādus mītus, interesantus šausmu stāstus par gailīšiem... Paskatīsimies, kas ir taisnība un kas ir fantastika jeb mīts...


1. Gailīši var dzīvot glāzē ūdens apakšā – MĪTS!

REALITĀTE – nevis dzīvot, bet izdzīvot! Jā, ar to var pietikt izdzīvošanai, jo tā ir labirinta zivs un elpo atmosfēras gaisu. Bet laika gaitā tas pārvēršas par izsmeltu zombiju ar pielīmētām spurām un apātiju. Šādas zivis nedrīkst audzēt un pavairot vai tām ir vāji un nepilnīgi pēcnācēji. Šī satura metode ir pielīdzināma cilvēku soda izciešanas vietai!

2. Šīm zivīm ir piemērots apaļš akvārijs – MĪTS

REALITĀTE – Nē, tā nav!

Tā kā akvārijā nav stūru, tad zivtiņai būs ērtāk atpūsties un pavadīt brīvo laiku. Šie akvāriji izkropļo gailīša izskatu  attēlu. Zivtiņai var rasties stress! Turklāt apaļie akvāriji vairs nav modē un šobrīd skaistās, kā slikta gaume.

3. Viegli uzturamas zivis iesācējam un pat bērnam – MĪTS

REALITĀTE – protams, ka nē! Galu galā zivīm vajadzētu justies labi, aktīvi peldēt.

Un tā, lai gailītis justos labi, zivtiņas turētājam vajadzīgas noteiktas prasmes, jārada zivtiņai īpaši apstākļi un jārūpējas par to, proti, seko līdzi noteiktai ūdens  temperatūrai un tā parametriem, barībai jābūt svaigai dažādai, regulāri jāmaina. Turklāt jāatceras, ka gailīši ir lieli individuālisti, kuriem ir savs raksturs, ieradumi un prasības. Akvāristam šīm prasībām  jābūt gatavam un nevis “jālauž” zivtiņas raksturs.

4. Ja mātīte never nonārstot, tad viņai rodas cistas – MĪTS

REALITĀTE – normālas, veselīgas un jaunas mātītes vienkārši nometīs ikrus un viss būs kārtībā!

Problēmas ar mātītes olnīcām rodas vairāku faktoru dēļ – stress, slikts uzturs, ģenētika, traumas, izsīkums, slikti dzīves apstākļi.

Protams, nārsts labvēlīgi ietekmē zivju veselību, ja vien tas nav kuprlasis, bet pat bez nārstošanas  zivis var dzīvot ilgi un aktīvi.

5. Zivis var mainīt dzimumu – MĪTS

REALITĀTE – Betta dzimtas zivīm nav iespējams mainīt dzimumu. Dažkārt mātītēm ir tēviņa raksturs, bet izpildīt tēviņa funkcijas tās nevar.

6. Tēviņš veido ligzdu, tas nozīmē, ka steidzami jāgatavojas nārstam – MĪTS 

REALITĀTE – tā ir tikai tēviņa dabiskā nepieciešamība (tāpat kā cilvēkam doties uz darbu), parādot hormonālo aktivitāti un labsajūtu! Nav nepieciešams histēriski meklēt mātīti nārstam.

7. Tēviņš izlec no ūdens, tāpēc tas viņam ir slikts akvārijā – MĪTS

REALITĀTE – viņi šādi bieži atpūšas arī dabā, tie aizbēg no plēsīgām zivīm, parazītiem, saviem sugas brāļiem vai vienkārši sauļojas. Tur nav nekā slikta, ja vien, protams, akvārijs ir ar vāku.

8. Mazi mazuļi pēc nārsta ir slikti! MĪTS

REALITĀTE - katrai zivij ir savs unikāls gēnu komplekts ar pazīmēm. Daži izpaužas uzreiz, citi vēlāk! Kāds uzrāda labu izaugsmi, kamēr kāds ir spilgtā krāsā, citiem ir interesantas ķermeņa un spuru formas. Viņi visi ir pelnījuši iztiku un vietu zem saules, pretējā gadījumā mēs nebūtu ieguvuši tādu formu, krāsu un izmēru dažādību, kāda mums ir tagad - pusmēness, dambo, vainags, divastainie, pūķi (iespējams, pavisam drīz būs jauni paveidi!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...