piektdiena, 2020. gada 26. jūnijs

Kad guļ akvārija zivtiņas un vai vispār tās guļ

Iekārtojot akvāriju un iegādājoties akvārija zivis, daudziem zivju īpašniekiem rodas jautājums - vai viņu mājdzīvnieki guļ? Protams, zivīm, tāpat kā visām dzīvām lietām uz Zemes, ir nepieciešams miegs. Tomēr šis process ar zivīm notiek tikai tām īpašā veidā.





Zivju miega īpatnības

Zivju miegs fizioloģiskā līmenī ievērojami atšķiras no cilvēka miega. Galvenās funkcijas ir: smadzeņu darbība pirms aizmigšanas un pēc tā neatšķiras;

• zivīm nav acu plakstiņu, tāpēc viņu acis vienmēr ir atvērtas;

• zivs smadzenes miega laikā neatdalās no realitātes, šī īpatnība palīdz tām novērst plēsīgo sugu uzbrukumus;

• miega laikā viņi spēj uztvert temperatūras izmaiņas un citu tuvumā esošo īpatņu kustības.

Iznāk, ka zivis nespēj iekrist dziļā miegā, kas ļauj kaut kā izsekot visam apkārt notiekošajam. Miega laiks un ilgums ir atkarīgs no sugas.

Kā atpazīt guļošās zivis

Ir diezgan grūti saprast, kad akvārija zivis atrodas miega stāvoklī, jo viņu acis taču vienmēr ir atvērtas. Kopumā šis process izskatās tā, it kā īpatnis ūdenī vienkārši nedaudz šūpojas. Bet ir arī citas pazīmes, pēc kurām jūs varat noteikt, ka zivs guļ:

Īpatnis ilgstoši nepārvietojas un atrodas tuvu akvārija gruntij.

Peld pa straumi, patstāvīgi pieskaroties ūdensaugiem.

Atrodas atsevišķi no citiem akvārija iemītniekiem.

Guļ uz sāniem vai vēdera uz zemes.

Dažādas zivis guļ dažādi, jo ļoti svarīga loma ir zivs peldpūslim. Zivis var gulēt pat “karājoties gaisā”, savukārt zivis kurām nav peldpūšļa vai tas ir slikti attīstīts, piemēram dažādi sami un bocijas guļ uz grunts. Vēl jau zivis iedalās dažādos paveids, piemēram nakts zivis iziet medībās, kad citas zivju sugas jau guļ. Iekārtojot akvāriju šis ir jāņem vērā. Zivīm, kurām ir peldpūslis aizmigt var “karājoties gaisā”. Eksperti neiesaka abas sugas turēt vienā akvārijā, jo tas var nelabvēlīgi ietekmēt to attīstību un miegu.

Iecienītākās gulēšanas vietas


Akvārija gultne tiek uzskatīta par iecienītāko zivju atpūtas vietu. Tomēr šis pieņēmums nav pilnīga taisnība. Miega laikā dažādi īpatņi izvēlas savam tipam piemērotas vietas. Tie ietver:

ūdens vidējie slāņi, kurā zivtiņa ir “pakārusies”;

netālu no vai uz grunts, lai jūs varētu apgulties uz vēdera vai sāniem;

starp ūdensaugiem vai citām akvārija dekorācijām.

Ir vērts atzīmēt, ka, lai aizmigtu, zivīm patīk izvēlēties noslēgtas vietas, kur neviens viņas netraucēs. Lai redzētu, kā īpatnis guļ, jūs varat izveidot speciālu nakts apgaismojumu, kas ieslēdzas tikai naktī. Šādu apgaismojumu sauc par mēness gaismu, tie ir gatavoti no ziliem LEDiem, bet pateicoties šim apgaismojumam, bez stresa zivtiņām var sekot kur un kādā stāvoklī tās atrodas un kur atpūšas. Zivis zilo gaismu uzņem mierīgi.

Miega process zivīm ir diezgan interesanta parādība. Lai izpētītu viņu uzvedību, ir pietiekami izprast viņu fizioloģiskās īpašības un nedaudz novērot. Galvenais ir radīt ērtus apstākļus akvārija iemītniekiem, pateicoties kuriem viņi var dzīvot ilgāk.

 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...