trešdiena, 2021. gada 24. marts

Grūbas


Makšķerēšanas izmanto tikai veselas grūbas.

Vispirms tos uz 2 stundām iemērcē aukstā ūdenī, pēc tam katliņā uz lēnas uguns vāra. Grūbu sautēšana beidzas, kad tās verdošā ūdenī pabūs vismaz 5 – 6 minūtes. Pēc vārīšanas grūbas ieteicams ietīt segā un ļaut tām lēni atdzist. Kad grūbas ir atdzisušas tās sietā noskalo un izklāj uz tīra papīra lai apžūtu.



Iespējama arī grūbu ātrā pagatavošana. Termosā ieber ¼ grūbas un aplej ar 2/3 verdoša ūdens. Termosu cieši noslēdz un atstāj tur grūbas uz apmēram 1,5 stundām. Pēc to sautēšanas termosā grūbas izber celofāna maisiņā un apber ar rīvmaizi. Pie karstām grūbām smalkā rīvmaize labi līp klāt, bet ūdenī tās lēni atdalās no tās, piesaistot zivju uzmanību.

Protams, grūbas iespējams apstrādāt arī ar dažādiem aramatizatoriem, kurus iespējams iegādāties makšķernieku piederumu veikalos. Interesanti, ka daži makšķernieki termosā sautēšanas laikā pievieno arī medu vai sagrieztus saldus ābolus. Nekādā gadījumā nedrīkst pievienot skābus ābolus, jo zivis skābajai ēsmai netuvosies. Dažkārt lieliskus panākumus iespējams gūt uz koši sarkanām grūbām. Šim nolūkam lietderīgi izmantot parastās pārtikas krāsvielas. Nereti, pieredzējuši makšķernieki uz āķa liek tā saucamo „hamburgeru”, tas ir grūbas ar trīsuļodu kāpuriem vai sliekām u.t.t.     

Izmantojot par ēsmu grūbas, ieteicams tās arī pievienot iebarojamai ēsmai. 

Uzglabā grūbas nedaudz eļļā samērcētā lupatiņā vai plastmasas kastītē. Uz āķa vienlaicīgi sprauž vairākas grūbas.

Grūbas uz āķa turas lieliski, tāpēc iespējams likt gan uz pludiņmakšķeres, gan gruntsmakšķeres āķa, piesakās brekši, pliči, ruduļi, karūsas un karpas.   


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...