otrdiena, 2021. gada 16. marts

Teibas pavasara zivis (4. daļa)

 Iebarošana un ēsmas.  

Piesaistīt teibas lielas grūtības nesagādā, nepieciešams ir zināt kādas iebarojamās ēsmas recepti, kas lieliski noder straumē. Tās ēsmas, kuras izmantojam makšķerēšanai ezeros šoreiz nederēs. Vienkāršākā recepte ir, ja grūbas ir sautētas kopā ar mannā vai auzu pārslām, vēl var izmantot arī mālus. Smagā ēsma nepieciešama, lai ēsma ātri nogrimtu un atrastos sev zināmā vietā. Pirms makšķerēšanas nepieciešams sagatavot uzreiz vairākas barības pikas tenisa bumbiņas lielumā. Straume ēsmu pakāpeniski skalos, veidos tādu kā barības ceļu. Šis ceļš noteikti piesaistīs gan teibu, gan arī citu balto zivju uzmanību. Ideāli, ja šajā barības pikā atrastos arī sasmalcinātas sliekas, odu un mušu kāpuri. Teibas ir līdzīgas asariem, kas ir ļoti skaudīgi. Ieraudzījis barību tā metas virsū pēc iespējas ātrāk, lai tikai kāds sugas brālis neaizsteigtos tai priekšā.  


        

Teibu makšķerēšanā sevišķi pavasaros vispopulārākā ēsma ir baltie mušu kāpuri, bet arī no odu kāpuriem, mizgraužiem, sliekām un grūbām teibas nespēj atteikties.

Parādoties lidojošiem kukainīšiem pie skaista teibu loma iespējams tikt arī ar mušiņmakšķeri izmantojot visdažādākās mākslīgās mušiņas, nelielus sienāžus vai spāres.

Piecirsta teiba uzreiz skrien sāņus, lai upes straume palielinātu tās pretestību. Neskatoties uz saviem nelielajiem izmēriem, teibas izvilkšana ir ļoti patīkama, tā cinās “uz dzīvību un nāvi”. Nereti tās izlec pat no ūdens, tikai pie paša krasta tās pretestība kļūst mazāka.

Kur teibas meklēt Latvijā?

Latvijā teibas ir sastopamas tādos pazīstamos upju baseinos kā Ventā, Salacā, Gaujā, daudzi makšķernieki priekšroku dod arī mazākām upītēm, kā Grīvai, Vītrupei, ļoti populāra vieta teibu makšķerēšanai ir Mērsraga kanāls, kur bez teibām iespējams cīnīties arī ar lielām raudām un iespaidīga izmēra ālantiem.       

Teibu gaļa ir ļoti garšīga, to bieži vien izmanto zivju zupas gatavošanā, tomēr vēl garšīgākas teibas ir ceptā vai kūpinātā veidā.  

BEIGAS

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...