pirmdiena, 2021. gada 15. marts

Teibas pavasara zivis (3. daļa)

 Cope, pieciršana un izvilkšana.

Visaizraujošākā un sportiskākā teibu makšķerēšana ir pavasaros, kad šīs nelielās zivtiņas ir sevišķi aktīvas. Tās ir iespējams gan ar pludiņa makšķeri, gan arī ar vieglo gruntenīti, pie tam gruntenei ir vairāki varianti.

Baltais sapals

Teibu makšķerēšanai par pamatauklu jāizvēlas 0,20 – 0,25 mm svaiga monofīlā aukla, bet pavadiņu diametram ir jābūt 0,12 – 0,15 mm robežās, pavadiņu garums 20 – 25 cm. Teibu gruntenei nav jābūt lielajiem āķiem, pilnīgi pietiek, ja izmantosit 12 – 8 numura āķus (starptautiskā numerācija).

Vienkāršākais gruntenes veids ir ar atsvaru auklas galā un diviem āķiem, kas ir 40 – 50 cm attālumā viens no otra.

Nedaudz sarežģītāks  variants ir ar slīdošo atsvaru. Šajā variantā arī var izmantot divus āķus, vienas pavadiņas garums ir 30 cm, bet otras pavadiņas garums ir 40 cm. Pie pamatauklas tās stiprinās ar mezglu palīdzību 1 metra attālumā tā lai atsvars nevarētu pārslīdēt pār mezgliem, bet slīdētu brīvi starp abiem āķiem.

Laikam tomēr jau sportiskāka un līdz ar arī aizraujošāka ir teibu makšķerēšana ar pludināšanas metodi. Pludināšanai lieti noder 4 – 5 metrus gara teleskopiskā makšķere, kas ir aprīkota ar spoli un pamatauklu, kuras diametrs ir 0,20 – 022 mm, kā arī ar pludiņu kura celtspēja ir apmēram 10 grami un spoguļāki vai plastmasas (vasaras) mormišku. 

Ir dienas, kad teibas ķer ēsmu ar “gariem zobiem”, kāds mans paziņa atklāja, ka viņš lieliskus panākumus šādās dienās gūst ja noņem pludiņu un ļauj lai ēsmu nes straumi. Pēc šī vīra vārdiem teibas nejūt nekādas aizdomas un labprāt nogaršo makšķernieka piedāvāto ēsmu. Jāatzīmē, ka šī metode lieti noder tikai vietās ar lēnu vai mērenu straumi.

Kāds Krievijas makšķernieks izmanto vēl interesantāku metodi teibu makšķerēšanai. Viņš nedaudz iebrien ūdenī un izmanto īso, ziemas makšķerīti. Par pamatauklu šis vīrs izmanto auklu kuras diametrs ir 0,22 mm, kā arī nelielu mormišku, kas piesieta pie 0,12 mm resnas pavadiņas. Par ēsmu viņš izmanto tievas ādas sloksnīti, piemēram no veciem cimdiem. Ādas krāsai lielas nozīmes nav tomēr vislabākos panākumus viņš gūst uz melnas vai sarkanas ādas sloksnes gabaliņu. Ķeseli zivīm viņš stiprina pie jostas vietas un laiku pa laikam viņš pakustina kājas, saceļas duļķes kas piesaista zivju uzmanību. Ar šo metodi viņš lieliski darbojās no agra pavasara līdz vēlam rudenim, dažkārt piesakās arī tādas uzmanīgas zivis kā ālanti.   

Turpinājums sekos

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...