trešdiena, 2022. gada 27. jūlijs

Iepazīstieties Footballfish

Dzimuma atšķirības ir izteiktas. Mātītēm ķermenis ir sfērisks, bez zvīņām, klāts ar ādas izciļņiem. Galva liela ar ragveida izciļņiem pāri, acis mazas vai pat ļoti niecīgas. Parientālo kaulu nav. Mute liela, slīpa; augšējā žokļa gals sasniedz vertikāli, ejot caur acs sākumu vai vidu. Apakšžoklis ir biezs un nedaudz izvirzīts augšžokļa priekšā. Žaunu membrānā ir 6 stari. Zobi uz žokļiem ir īsi, plāni un izliekti. Purns ir strups un īss. Purns un apakšējā žokļa priekšējā daļa ar daudziem ādainiem bumbuļiem, kas pēc formas atgādina kārpas. Kaulu plāksnes ar kaulu smaili vidū ir nejauši izkaisītas pa ķermeni. Pirmā muguras spura, sastāv no daudziem taustekļiem līdzīgiem stariem, savukārt otrajai muguras spurai ir īsa pamatne un 5 – 6 mīkstie stari. Anālajai spurai ir četri mīkstie stari, bet tās pamatne ir īsa. Abas spuras ir nobīdītas uz astes spuras pusi. Krūšu spurām ir 14 – 18 mīkstie stari, kuru pamatnēs ir trīs radiālas kaulainas plāksnes. Iegurņa spuras nav. Astes spura ir noapaļota ar deviņiem stariem. Sānu līnija mazu pauguriņu formā. Himantolophus groenlandicus mātītes sasniedz 60 cm garumu.

Tēviņiem pēc metamorfozes abu žokļu zobi tiek pārveidoti par vienu cietu kaula plāksni, un augšējā plāksnē ir 16 – 31 āķveida zobs; garenas ādainas tapas virs augšējās plāksnes purna vidū. Nāsis atrodas galvas sānos, aizmugurējās ir ievērojami palielinātas, ar 10 – 17 plāksnēm. Acis ir sfēriskas, zivij augot kļūst olveida, vēlāk tās kļūst šaurākas, jo acs zīlīte ir lielāka par pašu lēcu. Galva un ķermenis bez izaugumiem. Tēviņu ķermeņa garums nepārsniedz 4 cm.

Visas Himantolophus veidi ir plēsēji. Tie medī ūdens vidējos slāņos, pievilinot medījumu ar “ūsu” palīdzību. Uztura sastāvā ietilpst mazas zivis, vēžveidīgie un kalmāri.

Izplatītas Atlantijas okeāna, Klusā okeāna un Indijas okeāna tropiskajos, subtropu un mērenajos ūdeņos starp 40°Z. un 40°D. Ir manīti arī aukstajos ūdeņos pie Grenlandes krastiem. Tie dzīvo no 330 līdz 3000 m dziļumā.

Melns kā piķis, dziļjūras futbola zivs (Footballfish), kas tika izskalota Kalifornijas krastā



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...