otrdiena, 2022. gada 2. augusts

Interesants fakts par rajām

 

Šķiet, ka rajas ir mīlīgas, taču viņu piemīlība ir diezgan divdomīga: piemēram, tās nogalina upuri ar saviem elektriskiem apskāvieniem, un tas, kas attēlā redzama skaista sejiņa, patiesībā ir plēsīga mute, jo rajām acis ir uz muguras.

Rajām ir arī īpaša skeleta un ādas uzbūve: kaulu tām nav vispār, ir tikai saauguši skrimšļu zari.

Un ādā atrodas mineralizēto cieto audu zvīņas, tā sauktās plakoīdu zvīņas (Plakoīdās zvīņas atšķirībā no citām zivju zvīņām, zivij augot, nepalielinās izmēros, bet palielinās to skaits), kas izskatās kā simtiem mazu “krellīšu”, kas cēli mirdz gaismā.

 

 Pateicoties īpašajam šķiedru izvietojumam, kas savijas savā starpā, rajām ir neticami izturīga āda, piemēram, no paralēlām govs ādas šķiedrām (atcerieties, ka āda vienā virzienā stiepjas labāk nekā otrā). Pieskaroties, tā ir cieta, ja braucīsim ar plaukstu pa to vienā virzienā, tā būs gluda, savukārt pretējā virzienā tā būs raupja.

 

Katras rajas āda ir absolūti individuāla: kreļļu raksts un izvietojums ir absolūti unikāls un pie tam tie ir nepareizas formas, tās visas ir dažāda izmēra un cieši pieguļ viena otrai, tā ir galvenā atšķirība, pēc kuras var atšķirt īsto ādu no imitācijas. Turklāt, jo lielāka ir raja, jo lielākas krelles atrodas uz tās ādas, jo palielinās no ādas malām līdz īpatņa ķermeņa centram, kur atrodas lielākās "pērles" un pārējā muguras daļa.








Šī īpatnība ir padarījusi rajas ādu par eksotisku materiālu dažādu aksesuāru, kā arī apavu, rotaslietu un pat samuraju zobenu un militāro bruņu izgatavošanai!


Ja esat redzējuši šādu ādu "dzīvajā", tad ziniet, ka tā nelīdzinās nekam citam.

 













Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...