otrdiena, 2022. gada 16. augusts

Kāpēc apaļā akvārija iegāde nav labākais risinājums?

 

Apaļo akvāriju var uzskatīt par piemērotu dekoratīvu interjera elementu nelielām telpām. Šādas tvertnes absolūti nevar uzskatīt par pilnvērtīgu zivju akvāriju. Neskatoties uz to, ka tie ir ļoti populāri iesācēju vidū, tos bieži pērk kā dāvanu bērniem kopā ar pirmajām zivtiņām.

Kāpēc apaļais akvārijs nav labākais risinājums

Apaļā akvārija sienas būtiski izkropļo skatu gan no iekšpuses, gan no ārpuses. Cilvēkam pašam būs ļoti neērti apbrīnot viņa izveidoto mākslīgo rezervuāru. Par zivju stāvokli iekšā arī neko labu nevar teikt. Stikla izliekuma dēļ viņi redzēs tikai uzplaiksnījumus un plankumus sev priekšā, kas radīs stresu, kam sekos spēku izsīkums.

www.pixels.com, Lisa Harris

Šāds trauks izkropļo arī skaņas. Tās būs vērstas uz šīs “bumbas” vidu, radot skaņas uzplaukumu. Tas ir vēl viens iemesls neizbēgamajam zivtiņu stresam.

Vēl viens iemesls, kāpēc nav ieteicams apaļais akvārijs, ir tas, ka visas tirgū esošās “bumbas” ir mazas. Tie neapmierinās vairuma zivju vajadzību pārvietoties, tajās būs grūti radīt bioloģisko līdzsvaru un ievietot tajā kaut minimālu aprīkojumu.

Ja jūs patiešām vēlaties iegādāties apaļu akvāriju, jums vajadzētu pievērst uzmanību mūsdienās populāro firmu iespējām (tehnisku iemeslu dēļ nosaukumus neminu). Šie ražotāji izmanto kristāldzidru stiklu, kas samazina traucējumus. Turklāt tie bieži vien tiek pārdoti komplektā kopā ar nepieciešamo aprīkojumu.

Iedzīvotāju skaits nelielam apaļam akvārijam

Labākais variants, kas lieliski izskatīsies jebkurā interjerā, ir mini zālājs. Akvārijā var stādīt mazus augus. Derēs sfēriska kladofora. Tas ne tikai izskatās pievilcīgi, bet arī darbojas kā dabisks filtrs, absorbē daudzas kaitīgas vielas.

Jums nevajadzētu aprobežoties ar vienu kladoforu. Neskatoties uz nelielo apjomu, akvārijā var stādīt pavisam citus augus. Piemērotākie ir: ehinodori; anubias; dažāda veida sūnas; liliopsis; pogostemons.

Esiet uzmanīgi, izvēloties zivis vai garneles. Labākais risinājums ir iegādāties garneles, taču bieži vien cilvēki šajā mazajā ūdens traukā cenšas ievietot gailīti un zelta zivtiņu. Tas ir pilnīgi nepareizi. Gailis patiešām var dzīvot nelielā ūdens daudzumā, bet tam jābūt kvalitatīvam ūdenim, bet zelta zivtiņu likt nedrīkst kaut vai izmēru dēļ. Zelta zivtiņas kritiskais minimālais tilpums vienam pārim ir vismaz 50 litri.

Foto no www.pixels.com, Chevanon fotogrāfija 

No zivīm šajā nelielajā akvārijā var ielaist dažas gupijas, taču arī šeit ir nianses. Viena dzimuma indivīdiem vienam pret otro būs teritoriālas pretenzijas, bet pretējā dzimuma indivīdi sāks vairoties. Jaunie mazuļi radīs slodzi filtrācijas sistēmai un traukā ātri vien tiks izjaukts bioloģiskais līdzsvars.

P.S. Manā bērnībā apaļajos akvārijos tantes uz tirgus tirgoja mazsālītos gurķīšus. 😂

 

1 komentārs:

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...