trešdiena, 2022. gada 24. augusts

Zemūdens bīstamās radības

 

Es domāju, ka daudzi cilvēki zina, ka arī zemūdens pasaulē ir bīstamas radības. Taču nereti cilvēki domā, ka tikai haizivis vai piranjas ir tās briesmīgākās. Jā, tā ir taisnība, taču ir vēl daži jūras radījumi, kas, tiekoties ar cilvēkiem var būt ļoti biedējoši.

Elektrisko zuti var droši saukt par visbriesmīgāko jūras gultnes ūdens pārstāvi. Iespējams, jūs jau esat sapratuši, ka šī būtne var trāpīt ienaidniekam ar savu elektrisko lādiņu. Zutis ir diezgan agresīva zivju suga un nebaidās uzbrukt lielākiem radījumiem. Cilvēkam nav ieteicams tikties ar šo plēsēju, jo reti kurš vēlas sajust tā spēcīgo elektrisko spēku.

Bīstamāko jūras radību reitingā ir arī rajas ar asām indīgām adatām. Rajas “trāpa” upurim ne tikai ar savu tievo ērkšķi astes galā, bet arī ar indi, kas tajā atrodas. Rajas ķermenis ir plakans, kas nedaudz atgādina pankūku. Parasti rajas mīt sāls ūdeņos, taču ir arī saldūdens īpatņi. Rajas izmanto savu indīgo ieroci tikai aizsardzības nolūkos. Atpūšoties seklā ūdenī, jūs varat to netīši iztraucēt to, varat iegūt tik spēcīgu sitienu, ka maz neliksies.

Divmetrīgu zivi, kas uzturas Indijas okeāna tropiskajos ūdeņos, sauc par lielo barakudu. Viņa tiek uzskatīta par patiesi bīstamu ūdens stihijas plēsēju, un tā ir taisnība. Jau kopš bērnības zivis mācās plaši atvērt muti, kas ļauj tām uzbrukt pat ievērojami lielākiem pretiniekiem. Šiem plēsējiem ir divas medīšanas metodes: pasīvā gaidīšana un aktīvais uzbrukums. Gadās arī, ka mednieka instinkta lēkmē barakudas iznīcina daudz vairāk laupījumu, nekā nepieciešams, lai remdētu izsalkumu. Ūdenslīdēji bieži ir kļuvuši par barakudu uzbrukumu upuriem. Cilvēki, kuri nejauši nobiedēja vai traucēja zivis, no tās guva diezgan nopietnas traumas.

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Pavisam īsi par troheusiem

  Jau daudzu gadus man ļoti gribējās tropheus dzimtas zivis, principā nebija nekādas īpašās prasības, galvenā vēlme bija, lai mājas akvārijā...