Septembris ir mēnesis, kad interesi par ēsmām pastiprināti interesējas karpu dzimtas
zivis. Bieži vien raudām, karūsām un līņiem paredzētos baltos gaļas tārpiņus
dažu sekunžu laikā noknibina mailītes, auslejas un mazās raudiņas, lielās pat
klāt nevar tikt. Šādos brīžos lieti noder dažkārt nepelnīti aizmirstā ēsma
grūbas. Tad nu dažas rindiņas, kā pagatavot grūbas.
Makšķerēšanai
izmanto tikai veselas grūbas.
Vispirms
tos uz 2 stundām iemērcē aukstā ūdenī, pēc tam katliņā uz lēnas uguns vāra.
Grūbu sautēšana beidzas, kad tās verdošā ūdenī pabūs vismaz 5 – 6 minūtes. Pēc
vārīšanas grūbas ieteicams ietīt segā un ļaut tām lēni atdzist. Kad grūbas ir
atdzisušas tās sietā noskalo un izklāj uz tīra papīra lai apžūtu.
Iespējama
arī grūbu ātrā pagatavošana. Termosā ieber ¼ grūbas un aplej ar 2/3 verdoša
ūdens. Termosu cieši noslēdz un atstāj tur grūbas uz apmēram 1,5 stundām. Pēc
to sautēšanas termosā grūbas izber celofāna maisiņā un apber ar rīvmaizi. Pie
karstām grūbām smalkā rīvmaize labi līp klāt, bet ūdenī tās lēni atdalās no
tās, piesaistot zivju uzmanību.
Protams,
grūbas iespējams apstrādāt arī ar dažādiem aramatizatoriem, kurus iespējams
iegādāties makšķernieku piederumu veikalos. Interesanti, ka daži makšķernieki termosā
sautēšanas laikā pievieno arī medu vai sagrieztus saldus ābolus. Nekādā
gadījumā nedrīkst pievienot skābus ābolus, jo zivis skābajai ēsmai netuvosies.
Dažkārt lieliskus panākumus iespējams gūt uz koši sarkanām grūbām. Šim nolūkam
lietderīgi izmantot parastās pārtikas krāsvielas. Nereti, pieredzējuši
makšķernieki uz āķa liek tā saucamo „hamburgeru”, tas ir grūbas ar trīsuļodu
kāpuriem vai sliekām u.t.t.
Izmantojot
par ēsmu grūbas, ieteicams tās arī pievienot iebarojamai ēsmai.
Uzglabā
grūbas nedaudz eļļā samērcētā lupatiņā vai plastmasas kastītē. Uz āķa
vienlaicīgi sprauž vairākas grūbas.
Grūbas
uz āķa turas lieliski, tāpēc iespējams likt gan uz pludiņmakšķeres, gan
gruntsmakšķeres āķa, piesakās brekši, pliči, ruduļi, karūsas un
karpas.
"Makšķernieka pavārgrāmata"
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru